Artikkel hentet fra dinepenger.no
Selg gullet ditt til rekordpris
Mange av oss har gamle gullsmykker etter oldemødre eller bestemødre som bare har blitt liggende i skuffen, enten fordi de er umoderne eller ikke er helt etter vår egen smak.
Dersom du ikke har et altfor nostalgisk forhold til «kommodegullet» ditt, kan dette være et godt tidspunkt for å selge det. Nå er nemlig gullprisen rekordhøy, og dette gjør også at private gullselgere kan få en ekstra god pris.
I starten av august bikket gullprisen for første gang 2000 dollar per unse (les mer om unse i faktaboksen nederst i artikkelen). Så langt i år har gullprisen steget med over 30 prosent. Hovedårsaken til at gullprisen har steget så kraftig dette året, er stor usikkerhet i verdensøkonomien, både som følge av koronakrisen, men også dårligere forhold mellom USA og Kina.
– Investorene er på jakt etter noe å putte pengene i, og i en situasjon hvor det er mye usikkerhet fremover, kan gull være en grei investering. For noen er gull nå det eneste alternativet som føles trygt over tid, uttalte Handelsbanken-økonom Halfdan Grangård til E24 i slutten av juli.

For deg som øyner muligheten til en aldri så liten ekstrainntekt, kan veien til det nå være veldig kort, dersom du har gull å avse. Det finnes flere nettaktører som tilbyr kundene sine å sende gullet sitt i tilsendte konvolutter eller poser. Pengene for gullet blir utbetalt i løpet av et par dager etter at gullet er veid og taksert.
Gullbørsen, som er et underbruk av gullsmedkjeden Bjørklund forteller at de har hatt en markant økning i omsetningen for 2020.
– Dette relaterer seg hovedsakelig til økt gullpris, men også økt markedsføring, samt at vi har utvidet innleveringsalternativene, forteller Kai Gustav Piene, som er ansvarlig for Gullbørsen i Bjørklund.
RÅD VED GULLSALG
- Vit at du får riktig pris; sjekk med flere gullsmeder før du slår til.
- Undersøk firmaets renommé på forhånd. Google andres erfaringer på internett og søk på firmanavn for eksempel sammen med klage og svindel. Sjekk også om nettaktøren har oppgitt god kontaktinformasjon. Seriøse firmaer ønsker å bli funnet.
- Ta bilder av alt du skal selge og vei det før du sender
- Les vilkårene nøye. Noen krever f.eks. originalkvitteringer for å erstatte gull som forsvinner i posten. Hvis det er oldemors smykker, har du neppe kvitteringene. Da kan det lønne seg å selge til en lokal gullsmed i stedet.
- Send aldri verdisaker i posten uten å ha dem godt forsikret. De lover gjerne å erstatte verdien, men den kan det bli tvil om, siden de ikke har taksert varene ennå.
- Få kvitteringer både fra posten og kjøperen.
Kilde: Forbrukerrådet
Konkurrenten Gullbrev kan melde om en enorm interesse i sommer, og daglig leder Magnus Johansson forklarer dette med de høye gullprisene.
– Vår ambisjon er å tilby kundene en av de høyeste prisene på markedet, og det kan vi som oftest også. Vi har imidlertid slitt litt med å følge med på oppgangen når gullprisene har steget brått, og dette har skjedd mens vi har hatt ferieavvikling, sier Johansson.
Hos Bjørklund/Gullbørsen kan man både levere gullet fysisk i de 90 butikkene de har rundt i landet, sende inn gullet i forseglet og forsikret pose til Gullbørsen og levere det fysisk på deres kontor i Oslo.
– Over 90 prosent av alt mottatt gull innleveres til våre Bjørklund gullsmedbutikk, hvor det blir veid og undersøkt før innsendelse, sier Piene og legger til:
– Vi opplever at mange selgere av gull føler en ekstra trygghet med å levere inn gullet sitt fysisk til en Bjørklund gullsmedbutikk istedenfor å sende gull, for store verdier, til en ren nettaktør.
Gullbrev på sin side har innført en ordning i forbindelse med koronapandemien, der kunden har mulighet til å bestille henting av gullbrevet sitt i sin egen postkasse – og dermed slipper turen til posten for å sende det.
Når det gjelder fortjeneste på gullet de kjøper, forteller Piene hos Gullbørsen at det er betydelige kostnader forbundet med forsikring, porto, arbeidskostnader, smelte- og transaksjonskostnader og risiko med tanke på valuta og råvarepris.
– Ser du på regnskapene til Gullbørsen vil du se at dette ikke er noe stort overskuddsforetagende, sier Piene.
Gullbrev på sin side oppgir at de i 2018 hadde driftsinntekter på 22 millioner kroner, og et resultat før skatt på 1,8 millioner kroner.
Selv om alle aktørene nå lover en høy pris for gullet, kan det være en fordel å sjekke ut prisene før du bestiller en konvolutt, pose eller bag å sende gullet ditt i. Vi har gjennomført en pristest, og funnet ut at prisene for ett gram med 24 karat gull (les mer om karat i faktaboksen nederst i artikkelen) varierer med 80 kroner mellom beste og dårligste.