[Link]
Info om Covid-19|Finn butikk|Kundeservice
Informasjon til våre kunder om COVID-19
headerbox CSS
Bannerbox CSS
USP CSS
Accordion CSS
Accordion CSS
steps CSS
width CSS
General CSS
Hide CSS
emblem CSS
partnersCSS
partnersCSS
blog CSS
mainheading CSS
hundre CSS
MULIG EKSTRAINNTEKT: Du kan få pengene rett på konto et par dager etter at du har sendt inn gullet ditt. Men ta bilde av gullet ditt, og sjekk hvor mye forsendelsen er forsikret med før du sender av gårde ditt gullbrev- eller pose.
MULIG EKSTRAINNTEKT: Du kan få pengene rett på konto et par dager etter at du har sendt inn gullet ditt. Men ta bilde av gullet ditt, og sjekk hvor mye forsendelsen er forsikret med før du sender av gårde ditt gullbrev- eller pose.
Foto: Joe Raedle, AFP

 

Artikkel hentet fra dinepenger.no

Selg gullet ditt til rekordpris

 

Har du gull som bare tar opp plass i skuffen, kan du enkelt selge det ved å sende det i posten til ulike nettaktører. Vi har sjekket hva du bør passe på – og hvor du får mest igjen for gullet ditt.

Mange av oss har gamle gullsmykker etter oldemødre eller bestemødre som bare har blitt liggende i skuffen, enten fordi de er umoderne eller ikke er helt etter vår egen smak. 

Dersom du ikke har et altfor nostalgisk forhold til «kommodegullet» ditt, kan dette være et godt tidspunkt for å selge det. Nå er nemlig gullprisen rekordhøy, og dette gjør også at private gullselgere kan få en ekstra god pris.

I starten av august bikket gullprisen for første gang 2000 dollar per unse (les mer om unse i faktaboksen nederst i artikkelen). Så langt i år har gullprisen steget med over 30 prosent. Hovedårsaken til at gullprisen har steget så kraftig dette året, er stor usikkerhet i verdensøkonomien, både som følge av koronakrisen, men også dårligere forhold mellom USA og Kina.

– Investorene er på jakt etter noe å putte pengene i, og i en situasjon hvor det er mye usikkerhet fremover, kan gull være en grei investering. For noen er gull nå det eneste alternativet som føles trygt over tid, uttalte Handelsbanken-økonom Halfdan Grangård til E24 i slutten av juli.

EKTE GULL: En ansatt hos gullgrossisten K.A. Rasmussen holder her et fat med gull som på det tidspunktet bildet ble tatt var verdt omkring 4,2 millioner kroner. I dag ville verdien vært enda høyere, grunnet rekordhøye gullpriser.
EKTE GULL: En ansatt hos gullgrossisten K.A. Rasmussen holder her et fat med gull som på det tidspunktet bildet ble tatt var verdt omkring 4,2 millioner kroner. I dag ville verdien vært enda høyere, grunnet rekordhøye gullpriser.
Foto: Geir Olsen


For deg som øyner
 muligheten til en aldri så liten ekstrainntekt, kan veien til det nå være veldig kort, dersom du har gull å avse. Det finnes flere nettaktører som tilbyr kundene sine å sende gullet sitt i tilsendte konvolutter eller poser. Pengene for gullet blir utbetalt i løpet av et par dager etter at gullet er veid og taksert.

Gullbørsen, som er et underbruk av gullsmedkjeden Bjørklund forteller at de har hatt en markant økning i omsetningen for 2020.

– Dette relaterer seg hovedsakelig til økt gullpris, men også økt markedsføring, samt at vi har utvidet innleveringsalternativene, forteller Kai Gustav Piene, som er ansvarlig for Gullbørsen i Bjørklund.

Konkurrenten Gullbrev kan melde om en enorm interesse i sommer, og daglig leder Magnus Johansson forklarer dette med de høye gullprisene.

– Vår ambisjon er å tilby kundene en av de høyeste prisene på markedet, og det kan vi som oftest også. Vi har imidlertid slitt litt med å følge med på oppgangen når gullprisene har steget brått, og dette har skjedd mens vi har hatt ferieavvikling, sier Johansson.


Hos Bjørklund/Gullbørsen
 kan man både levere gullet fysisk i de 90 butikkene de har rundt i landet, sende inn gullet i forseglet og forsikret pose til Gullbørsen og levere det fysisk på deres kontor i Oslo.

– Over 90 prosent av alt mottatt gull innleveres til våre Bjørklund gullsmedbutikk, hvor det blir veid og undersøkt før innsendelse, sier Piene og legger til:

– Vi opplever at mange selgere av gull føler en ekstra trygghet med å levere inn gullet sitt fysisk til en Bjørklund gullsmedbutikk istedenfor å sende gull, for store verdier, til en ren nettaktør.

Gullbrev på sin side har innført en ordning i forbindelse med koronapandemien, der kunden har mulighet til å bestille henting av gullbrevet sitt i sin egen postkasse – og dermed slipper turen til posten for å sende det.

Når det gjelder fortjeneste på gullet de kjøper, forteller Piene hos Gullbørsen at det er betydelige kostnader forbundet med forsikring, porto, arbeidskostnader, smelte- og transaksjonskostnader og risiko med tanke på valuta og råvarepris.

– Ser du på regnskapene til Gullbørsen vil du se at dette ikke er noe stort overskuddsforetagende, sier Piene.

Gullbrev på sin side oppgir at de i 2018 hadde driftsinntekter på 22 millioner kroner, og et resultat før skatt på 1,8 millioner kroner.


Selv om alle aktørene
 nå lover en høy pris for gullet, kan det være en fordel å sjekke ut prisene før du bestiller en konvolutt, pose eller bag å sende gullet ditt i. Vi har gjennomført en pristest, og funnet ut at prisene for ett gram med 24 karat gull (les mer om karat i faktaboksen nederst i artikkelen) varierer med 80 kroner mellom beste og dårligste.

 

Her er det Gullbrev som kommer best ut med 581 kroner per gram.

Gullbørsen som kommer dårligst ut, oppgir imidlertid at 90 prosent av alt gullet de mottar er i 14 karat – og her gir de da også en bedre pris enn Gullbrev.

– 14 karat er den mest vanlige karaten i Norge, og det er viktig for oss at vi er konkurransedyktig i dette forbrukersegmentet, forteller Piene i Gullbørsen.

 

Gebyrer

Du må også være oppmerksom på at noen aktører opererer med mer eller mindre skjulte gebyrer, slik at gullprisen de oppgir ikke nødvendigvis er helt reell. For eksempel tar Gullbrev med kr 35 per gram i gebyr relatert til verdivurdering, Gullvekten tar 179 i frakt/forsikringsgebyr, mens Gullbagen har 35 per gram i forsikringsgebyr. Disse gebyrene kommer altså ikke like godt frem hos alle aktørene, så det er derfor viktig å lese vilkårene nøye.

– For Gullbørsen er det viktig å være åpne og transparente ovenfor selger av gullet. Vi har ingen skjulte gebyrer. Tar man hensyn til gebyrene de ulike aktørene tar, vil du se at Gullbørsen er blant de aktørene som tilbyr den høyeste netto utbetalingen, sier Piene.


Hos Gullbrev
 forklarer de at alt gull de kjøper blir vurdert av en ekstern partner som er et av Skandinavias ledende raffineringsselskap. Vekt og karat måles med sertifiserte og kontrollerte vekter og maskiner som reduserer risikoen for menneskelige feil.

– Jeg vil si at det er mindre sikkert å få gullet sitt vurdert hos en gullsmed enn å sende gullet sitt til Gullbrev, sier Johansson, og fortsetter:

– Siden vi bruker et seriøst raffineringsfirma til å vurdere gullet, tar vi også et vurderingsgebyr, men dette kompenserer vi med å gi en veldig høy gullpris til kunden – i tillegg til at vi tilbyr forsikringsløsninger som gjør salget helt trygt for forbrukeren.

Ifølge Johansson finnes det eksempler på at gullhandlere lokker kunder med høy gullpris, men at de så sier til kunden at gullet deres har en lavere karat enn det som faktisk er tilfelle.

– Jeg synes derfor prisundersøkelsen ikke blir helt korrekt, siden vi er ganske alene om å bruke et profesjonelt raffineringsselskap til å vurdere gullet før handelen gjøres.

Piene hos Gullbørsen forteller imidlertid at også gullet de får inn vurderes av et uavhengig og profesjonelt raffineringsselskap, slik at Gullbrev altså ikke er alene om å gjøre det slik.

TA EN FORHÅNDSSJEKK: Forbrukerrådet anbefaler at du får noen andre til å vurdere gullet ditt før du sender det fra deg.
TA EN FORHÅNDSSJEKK: Forbrukerrådet anbefaler at du får noen andre til å vurdere gullet ditt før du sender det fra deg.
Foto: Hyoung Chang, AP


Forsikring

Skal du sende gull med høy verdi, kan være lurt å sjekke nøye på forhånd hvor mye firmaene forsikrer forsendelsene med.

Forsikringssummen aktørene opererer med varierer nemlig fra 10.000 til 100.000 kroner, og hos Gullbrev må du ta kontakt med kundeservice dersom verdien av forsendelsen er høyere enn 10.000 kroner.

Angrerett

Forbrukerrådet oppgir at de i liten grad har fått henvendelser fra folk som har forsøkt å selge gullet sitt til aktører på nett.

De har likevel utarbeidet en liste med gode råd som du finner i faktaboksen. Vi spurte dem også om forbrukere har angrerett når de vil selge gullet sitt, og sender det i posten?

– Er det inngått en avtale om salg så er den bindende og du har ikke angrerett på det, men du kan selvfølgelig ta kontakt for å høre om du kan få gå tilbake på avtalen, sier leder av forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia C. Høst.

Enkelte selskaper opererer også med en 14 dagers angrefrist, så dette må du lese nærmere om i hvert enkelt selskaps vilkår.

 

Footer CSS

KONTAKT


gullborsen@bjorklund.no

22 72 85 50

POSTADRESSE

Pb. 254, Alnabru
0614 Oslo

BESØKSADRESSE

Brobekkveien 38
0598 Oslo

KUNDESERVICE


Åpningtider Chat og telefon:

Til og med 23 desember:
man. - fre. : 09-11:30 | 12-21:00

Etter 23 desember:
man. - fre. :  09-11.30 | 12-16

24 desember:
Stengt

Gratis hjemlevering!
Raskt, trygt og enkelt.

Gratis hjemlevering! Raskt,
trygt, og enkelt.

klarna visa mastercard posten
Copyright © 2020 Bjørklund Norge