Konfirmasjonsgave til henne
Inspirasjon og 60 gavetips
Konfirmasjonsdagen er en stor, tradisjonsrik og viktig dag. For mange er dette en fin anledning til å gi eller få livets første, ordentlige smykke.
Her deler en av Bjørklunds eksperter sine beste gavetips til hennes konfirmasjon.
Konfirmasjon er en staselig anledning som markerer entreen inn i voksenlivet, og det er på sin plass å gi fine gaver til konfirmanten. Hos Bjørklund finner du et bredt utvalg av flotte gaver i alle prisklasser.
Det kan være vanskelig å vite hva en skal gi til konfirmanten. Heldigvis har Vilde Nadine Henriksen, butikksjef ved Bjørklund på Farmandstredet i Tønsberg, nok av gode gavetips på lager.
Personlig konfirmasjonsgave
En konfirmasjonsgave skal gjerne markere noe personlig. Det første som kommer til minne når Henriksen skal snakke om konfirmasjonsgaver, er bunadssølv og tilbehør til bunaden.
– Til konfirmasjon er det gjerne flere som får bunad, så bunadssølv og søljer til bunaden går det mye av. Dette er smykker som det er veldig greit å spare og samle på, og derfor er konfirmasjon en fin anledning til å ønske seg eller gi sølv til bunaden, foreslår Henriksen.
Et smykke med gravering er en fin måte å gi en konfirmasjonsgave med en personlig vri. Bjørklund har et stort utvalg av smykker med plater som egner seg for gravering, men faktisk er det også mye av bunadssølvet som fint kan graveres.
– Skjold som hører til bunadsjakken er for eksempel fine å gravere på, tipser Henriksen.
– Jeg synes det er veldig fint å gjøre gaven personlig. Gravering kan gjøres på bunadssølvet, eller på armbånd, halssmykker og ringer i kolleksjonene med platesmykkene vi har, tipser hun.
Konfirmasjonsgave - bunadssølv fra Bjørklund:

Når det kommer til hva som er typisk å gravere, kan Henriksen fortelle at det som regel holdes ganske tradisjonelt. Du trenger altså ikke stresse for mye med hva du bør skrive.
– De fleste tar utgangspunkt i konfirmasjonsdatoen eller fødselsdatoen, og navn. Det er også typisk med en liten hilsen, så det blir et fint minne, forteller hun.
– Platesmykkene våre egner seg veldig godt til gravering, men vi ser også at det går en del av dåpssmykkene – altså de enkle hjertene, til konfirmasjon fordi de er fine å gravere på, forteller hun.
En noe mer trendy gave er stjernetegnsmykker.
– Disse kan gjerne graveres langs kanten eller bakpå, forklarer Henriksen.
Konfirmasjonsgave – smykker som kan graveres:
En annen populær form for personalisering av konfirmasjonsgave er å gå for et bokstavsmykke.
Konfirmasjonsgave - smykker med bokstav:
Ellers er klokker en populær gave til konfirmasjon. Henriksen kan fortelle at det selges klokker i ulike størrelser og varianter – men det som trender mest for tiden er de litt mindre, firkantede klokkene.
– Klokkene til Daniel Wellington og Mockberg er ekstra populære i den aldersgruppen, men ellers glir nok klokketrendene litt inn i hverandre, sier hun.
– Klokkene kan også gjerne graveres, i alle fall de fleste. Det spørs litt hvor du ønsker gravering, men de fleste kan graveres på sidene eller på baksiden, forklarer hun.

Konfirmasjonsgave – klokke:
Konfirmasjonsgave fra foreldre og besteforeldre
Gavene det selges aller mest av til konfirmasjon hos Bjørklund, er énstens smykker. Det er ganske naturlig siden konfirmasjonsgaven gjerne blir det aller første, ordentlige smykket konfirmanten mottar.
– Det selges en del enkle énstens smykker, med en liten diamant eller en zirkonia-sten. Det samme gjelder énstens diamantringene med de minste diamantene, forteller hun.
Énstens smykker til konfirmasjon:
Énstens smykker er en mer vanlig gave fra nær familie – foreldre eller besteforeldre.
Konfirmasjonsgave – venninner
Når det er snakk om venninnegaver, er det særlig én serie som er populær:
– Her ser vi at det går mye av By Olea-serien vår. Og da kanskje aller mest øredobber og halskjeder, forteller Henriksen.
I tillegg er det mange som velger symbolsmykker til konfirmasjon. Det er spesielt to motiver som utmerker seg.
– Vi ser at «livets tre» er et veldig populært valg – fortsatt. Dette har vi i både ekte gull og ekte sølv, eller forgylt sølv, sier Henriksen.
– Livets tre er fint i anledning til konfirmasjon, for det kan symbolisere neste fase, vekst, eller veien videre i livet.
Verdenskartet er også et typisk motiv til konfirmasjon. Ekstra fint til de som elsker å reise, eller har store planer om å reise fremover. Da får smykket en litt mer personlig betydning.

Symbolsmykker til konfirmasjon:
Én ting er hva det er populært å gi i gave, en annen er hva det er ekstra stas å motta – og her har også Henriksen god innsikt. For det er noen smykker som er særlig populært blant jenter i konfirmasjonsalder.
– Nå har det vært mye gulløreringer, i form av små hoops. I tillegg er de hoopsene, hvor du kan tre på charms, også veldig populære. Da kan du enkelt supplere med andre charms, og dermed få nye øredobber, sier hun.
Farger er også noe som har vært populært en stund, og særlig grønn. Henriksen forteller at grønt har vært i trendbildet lenge, og at det fortsatt står like sterkt.
– Vi selger en del øreringer med grønne stener, gjerne av de litt mindre variantene. Charmsene kommer også i forskjellige farger, og de er svært populære.
Til sist, men ikke minst, kan Henriksen minne om at smykke-layering er veldig populært. Flere smykker sammen lag-på-lag er noe som trender.
– Gjerne to eller tre smykker på én gang, i ulike lengder. Og her ser vi at det helst ikke skal være så store smykker, men at det skal være ganske minimalistisk, forteller hun.

Smykker med charms:
Konfirmasjonsgave – hvor mye skal en bruke?
Slik som i andre gave-anledninger, er det lett å kjenne på et visst press. Hvor mye bør en bruke på en konfirmasjonsgave, egentlig? Henriksen understreker at det ikke finnes noen fasit. Hos Bjørklund har de en rekke egnede konfirmasjonsgaver i ulike prisklasser.
– Du vil alltid kunne legge deg der hvor du har planlagt å ligge budsjettmessig.
Det er mildt sagt et stort sprik når det kommer til hvor mye kundene bruker på konfirmasjonsgaver. Henriksen minner også om at det kommer an på hvem som gir – foreldre og besteforeldre ser ofte på litt andre gaver enn venninner og kusiner.
– Jeg vil tro at det er gaver til rundt 500 kroner vi selger mest av. Det er gjerne foreldre eller besteforeldre som gir litt ekstra og bruker mest på konfirmasjonsgave, sier hun.
– Ellers er det ofte sånn at konfirmanten ønsker seg penger, og da er det fint å kunne gi en liten, rimeligere ting som noe ekstra ved siden av, tipser Henriksen.
– Vi selger gaver til alt fra 200 kroner og opp til 5000 kroner, så det spriker veldig.
Det er altså ingen grunn til å føle på noe press. Henriksen forteller at de selger veldig mye i prisklassen 200 til 300 kroner også.
– Vi har absolutt fine smykker i denne prisklassen – og det er lett å finne noe her, av både sølv og stålsmykker, sier hun.
Konfirmasjonsgave til under 500 kroner:

Konfirmasjonsgave på budsjett
– fine gaver i alle prisklasser
Er det nettopp konfirmasjonsgavene som er litt snillere mot lommeboka du ser etter, kan Henriksen anbefale å velge énstens smykker med zirkonia istedenfor diamant. Cubic zirkonia er en fin og holdbar smykkesten som er mye brukt i smykker.
– Jeg ville sett på typiske sølvsmykker eller øredobber med én sten, og da en sten av zirkonia som er rimeligere. Da kan du finne veldig fine gaver!
Henriksen trekker også frem perler som et fint alternativ. Det passer fint til en konformant som kanskje ikke har så mange ordentlige smykker ennå.
– Mange er veldig glad i perler. Da kan du få fine varer til fine priser, og velge mellom både ferskvannsperler og syntetiske perler, forteller hun.
Énstens smykker med zirkonia:
Eksklusiv konfirmasjonsgave – når det skal være ekstra spesielt
Ser du etter noe skikkelig eksklusivt til konfirmanten, er det Bjørklund sin Aurora-serie som Henriksen trekker fram.
– Til konfirmanten som ønsker seg noe eksklusivt vil jeg anbefale et énstens smykke med diamant i hvitt eller gult gull, enten halssmykke eller ring, forteller hun.
– Aurora-serien er veldig fin, synes jeg. Det er som oftest denne jeg anbefaler når folk ønsker diamanter til konfirmanten. Ringene er ikke for høye, men ligger mer nedpå fingeren, og passer derfor fint til de litt yngre.
Halssmykkene i serien starter fra 1499 kroner. Ringene er ofte litt dyrere, og starter fra 4499 kroner. Her kan du få både halssmykke, øredobber og ringer i samme serie, så det går an å samle eller kjøpe et sett.