De fire C`er

Det er fire faktorer som bestemmer verdien av en diamant: Carat, Colour, Clarity og Cut. Disse omtales gjerne som de 4 c’er. Bli med videre og lær mer om de 4 c´er og hva som gir hver enkelt diamant sine kjennetegn og særpreg!

Carat

Størrelsen på en diamant fastsettes ut fra stenens vekt med betegnelsen carat (ct). 1ct = 0,2 gram. En 5ct diamant veier med andre ord et gram. Jo større en diamant er, jo  sjeldnere er den. Størrelse er en viktig faktor ved verdifastsettelsen, men man skal også huske de andre 3 c-ene som alle påvirker verdifastsettelsen av diamanten.

COLOUR for farge

En diamant kan fåes i mange fargenyanser; sort, gul, rosa, rød, grønn, blå og brun, men den vanligste er den hvite diamanten. Hvite diamanter deles inn etter hvor fargeløs eller tonet diamanten er. Jo hvitere diamanten er, jo mer sjelden er den. (Se skalaen under).

Clarity

En diamant fullstendig fri for indre og ytre uklarheter er uhyre sjelden. I en sten av denne typen kan lyset reflekteres uhindret. Nesten alle diamanter har uklarheter eller inneslutninger i seg. Uklarheter eller inneslutninger i en diamant er en naturlig forekomst, og blir gjerne kalt naturens fingeravtrykk på diamanten. Klarheten på diamanten fastsettes under lupe med 10x forstørrelse og bestemmes utfra fire faktorer; størrelsen på uklarhetene, antall uklarheter, plasseringen av de og fargen på de. Den vanligste uklarheten er små sorte flekker av karbon. Klarheten benevnes på følgende måte (Se skalaen under):

LC (Lupe Clean) Luperen

VVS (Very Very Slightly included) Meget, meget små uklarheter. Svært vanskelig å få øye på med lupe.

VS (Very Slightly included) Meget små uklarheter. Relativt vanskelig å få øye på med en lupe.

SI (Slightly included) Små uklarheter. Usynlige for det blotte øyet, men sees med lupe.

P1 (Piquè) Uklarheter. Vanskelig å se med det blotte øye, men sees med lupe.

P2 (Piquè)Store Uklarheter. Synlige for det blotte øyet.

Cut

Den siste c-en står for cut og er den eneste av de fire c-ene som er direkte påvirket av mennesker. Cut betyr hvordan diamanten er slipt. Diamantens skjønnhet og verdi måles ut i fra dens evne til å reflektere lys, og slipegraden avgjør lysrefleksjonen i stenen. Når en diamant er slipt riktig stråler den i alle regnbuens farger. Diamantsliping er et enormt presisjonsarbeid – en liten unøyaktighet påvirker diamantens lysrefleksjon og gjør at stenen mister en del av sin ild og brillians. Slipingen består av to hovedelementer; proporsjoner og slip. Figurene nedenfor viser hvilken innvirkning proporsjoner har på lysrefleksjonen i tre brilliantslipte diamanter.

Lyset kommer inn gjennom stenens overflate, kastes frem og tilbake inne i stenen, og går ut igjen gjennom overflaten. Stenen til venstre har riktige proporsjoner, mens den i midten er for dyp og den til høyre er for flat. Her ser du lysvirkning i de forskjellige stenene. Den mest vanlige slipeformen som blir brukt er rund brilliant med 57 eller 58 fasetter eller flater som er plassert nøyaktig symmetrisk ovenfor hverandre. Denne slipeformen antas å være den beste for å skape et perfekt strålespill i stenen. For å kunne vite hva slags diamant du kjøper er alle diamanter i Bjørklund merket med carat, farge og klarhet. Dette vises på denne måten:

0,10ct w/si 0,10 ct = carat w (wesselton) = farge
si (slightly included) = klarhet

  • check_circle Kjøp på nett, bytt i butikk.
  • check_circle Gratis frakt over kr 500,-
  • check_circle Leveringstid: 1-4 virkedager
  • check_circle Klikk & Hent