Bunadsølv til Numedalbunaden Dame

Det fins tre ulike varianter av herrebunaden fra Numedal: Gråtrøye, Rundtrøye og Korttrøye. Alle tre har oksidert sølv, og bruker en halsring eller en hornring øverst i skjorten, og mansjettknapper i ermelinningen. Til Gråtrøyen ble det brukt 6 store og 2 mindre messingknapper på bukseklaffen, og 4 sølvknapper og spenne på knelinninga. Vesten er dobbelspent med 16 sølvknapper, og 2 på kvar lomme. Til Rundtrøyen og Kortrøyen (Stuttrøyen) ble det brukt 12 store knapper på trøyen, og 10-12 små knapper på vesten. Kniv og klokke med kjede hører med til herrebunadene fra Numedal.

Den broderte Numedalsbunaden er basert på gammelt draktmateriell fra 1700- tallet og fremover. Det ble brukt en liten halsring øverst i skjorten, og en bringesølje med eller uten heng. I tillegg ble det brukt kjede og spenne med løv,mansjettknapper og 4 knapper til livet. Sølvbelte og veskelås hører også med til denne bunaden.

Sjælingsdrakten bygger på draktskikken slik den var i Øvre Numedal i andre halvdel av 1800-talet. Det ble brukt en skjortering eller en hornring i halsen på skjorten, mansjettknapper, 10-12 knapper på livet og 2 knapper ved ermesplitten på trøyen. Flesbergdrakten er en direkte videreføring av folkedrakttradisjonene i Numedal. I halsen på skjorten ble det brukt en liten halsring eller en liten sølje med løv. I tillegg ble det gjerne brukt en bringesølje med løv. Sølvet skal festes på skjorten. Kniv og klokke med kjede er fint tilbehør til både Skjælingsdrakten og Flesbergdrakten.

Søljer

Detaljrik skålsølje med lys filigransbunn i sølv... Les mer

Halsring i lyst sølv til herrebunad.

Ørepynt

Yndige, hjerteformede bunadsøredobber i lyst sølv... Les mer
Blomsterformet og nett bunadsøredobb i lyst sølv... Les mer

Knapper og Mansjettknapper

Mansjettknapper til herrebunad med filig. hvit Les mer

Belter

Klokker og Klokkekjeder

Lommeur i sølv til herrebunad

Spenner og Hekter

Detaljrikt og forseggjort spenne. Leveres som par... Les mer

Skospenne til bunad.

Detaljrikt og forseggjort spenne til skinnlist hv... Les mer